اسانس
اسانس :
عطرمایه یا اسانس محلول یا عصارهٔ الکلی همراه با روغن فرار است. اسانس ترکیبی فرار است که مجموعهای از اجزای ترپنها ((به فرانسوی: Terpène) دستهای از مواد آلی است که در طبیعت گستردگی فراوانی دارند. اکثراً در گیاهان به عنوان جز اصلی اسانسها میباشند. بسیاری از ترپنها هیدروکربن هستند اما ترکیباتی نیز وجود دارند که جز هیدروکربن نیستند و در ساختمان مولکولی آنها اکسیژن وجود دارد ولی جز ترپنها بشمار میآیند مانند الکلها، آلدهید یا کتونها. هیدروکربنهای ترپنی فرمول مولکولی C5H8)n) دارند )) را دارا میباشد. اسانسها و سایر مواد معطر گیاهی به وسیله روشهای مختلفی همچون: استخراج با فشار سرد، تقطیر ((یکی از مهمترین و متداولترین روشهای جداسازی است و اساس آن بر توزیع اجزا بین دو فاز مایع و گاز بنیان گذاشته شده است. در واقع تقطیر یکی از متداولترین راههای جداسازی مواد از یکدیگر به علت تفاوت نقطه جوش میباشد.))، استخراج بوسیلهٔ حلال، تقطیر در شرایط خلأ بوسیلهٔ مایکروویو، خیساندن و استخراج با روغنهای جاذب از مواد گیاهی استحصال میشوند. محصولات حاصل از استخراج معمولاَ به نامهای عصاره تام (کانکرت)، ابسولوت، پماد یا رزینوئید خوانده شده و اسانس نامیده نمیشوند. عنوان «اسانس» فقط برای روغنهای تقطیر شده یا استخراج شده به کار میرود.